satysfakcja nowy smak zapach radość
RSS
poniedziałek, 12 marca 2012
Kopytka

Żeby obiad był udany w naszym domu nie może zabraknąc na stole ziemniaków :P Babcia jak

zacznieobierac to wychodzi jak do 10 osobowej rodziny a raptem zjada je 5 osob:) Po niedzielnym

obiedzie zostało ziemniaków  WIEC ZROBIŁAM SZYBKO KOPYTKA KTÓRE SIOSTRA ZABRAŁA

ZE SOBA :)

 

składniki

(wszystko na oko)

-ziemniaki z koperkiem

-łyżka mąki ziemniaczanej 

-mąka pszenna razowa i maka pszenna

-1 jajko

-sól



Obrane i jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatam dokładnie Wykładam ziemniaki

 

na posypaną mąką stolnicę.Dodaję mąkę ziemniaczaną i mąki pszennej, sól i jajko.

 

Zagniatam ciasto, podsypując ewentualnie dodatkową mąkę, tak aby uzyskać ciasto na tyle twarde,

 

aby można je było pokroić nożem. Dzielę ciasto na części i formuję z nich wałki, kroję

 

kopytka.Wrzucam wpartiach na wrzącą i osoloną wodę i gotuję przez 2 do 3 minut od wypłynięcia

 

na powierzchnię.

 

 


Tagi: kopytka
19:48, kkd0
Link Komentarze (3) »
sobota, 10 marca 2012
Tort Schwarzwaldzki

 

 

 

Tagi: tort
22:39, kkd0
Link Dodaj komentarz »
Kotowskie babeczki

- gotowe babeczki z beczki :)

-owoce

-galaretka

-budyń

 

Na babeczki wkładamy budyń zrobiony według instrukcji, na to owoce i troszeczke galaretki

 

SMACZNEGO :)

 


 



piątek, 24 lutego 2012
Dzisiejszy CHLEBEK

        MÓJ 

NAJLEPSZY

WSPANIAŁY 

          :)

żytni razowy na zakwasie :)

 

Tagi: chleb
22:36, kkd0
Link Dodaj komentarz »
Tarta ROCZNICOWA dla dziadków:)

Wykonanie :

-2,5 szklanki mąki

-pół szklanki cukru

-kostka masła 

-łyżeczka cukru waniliowego 

 

Dodatkowo: 

-2 budynie waniliowe 

-3 szklanki mleka

-galaretka truskawkowa:)

-owoce( kiwi,mandarynki,winogrono,brzoskwinia)

 

Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wyłożyć ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty, ponakłuwać widelcem (ciasto dodatkowo można obciążyć np. grochem, wyłożonym na pergamin, aby nie wyrosło podczas pieczenia). Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ostudzić.

Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka niż podano (zazwyczaj jeden budyń należy przygotwać z 2 szklanek mleka, ja do przygotowania dwóch użyłam 3 szklanki mleka). Gotowy budyń wylać na ciasto. Gdy trochę przestygnie, ułożyć na nim dowolne owoce. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać nim owoce na cieście. Tartę włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

 

Smacznego :)

 

 

 

 


 


 


 

Tagi: tarta
22:26, kkd0
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 lutego 2012
Kolorowy deserek :)

Składniki:

- brzoskwinia 

-serek waniliowy JOGOBELLA 

-galaretka truskawkowa 

 

Brzoskwinie kroimy w kosteczkę na to wykładamy jogurt i schłodzoną galaretkę :)

 

SMACZNEGO :)

 

 

niedziela, 19 lutego 2012
Szybki sernik na zimno z brzoskwiniami i rodzynkami z alkoholu :)

Składniki

paczka biszkoptów

sernik na zimno GELLWE

500ml wody

300g serka waniliowego JOGOBELLA

rodzynki z alkoholu

brzoskwinie 

2 galaretki  truskawkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty namoczyc w alkoholu , wyłożyc nimi  tortownicę o średnicy 24 cm

Rozpuszczamy 2 galaretki w 800ml wody .

Do miski wsypujemy gotową masę GELLWE do tego dodajemy  mleko i serki.Mieszkamy mikserem na najwyższych obrotach .Po 2 min dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone w kosteczkę brzoskwinie , mieszamy .

Masę wylać na biszkopty , wstawić do lodówki do stężenia. Gotowy sernik udekorować owocami i galaretką.

 

SMACZNEGO :):)

 

 

 

 

 

 


czwartek, 16 lutego 2012
Pyszny chlebek razowy z nasionami

Składniki :

  • 5 szklanek maki żytniej
  • 1 szklanka pszennej 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka ziarenek słonecznika
  • 1 szklanka siemienia lnianego 
  • 1 łyżka soli 
  • 5 szklanek wody letniej 
  • zakwas 

Do dużej metalowej miski wrzuciłam wszyskie składniki ( pamietaj o zakwasie przygotowanym dzień przed ).Jak wyrobimy ciasto odkładamy do słoiczka ciasto na następny chleb i  do lodówki.  Miske odstawic w ciepłe miejsce na 12 godz. Po 12 godzinach wykładamy ciasto w forme wysmarowana olejem i posypac otrębami . 

Piec 1,30 min w temperaturze 175 stopni .

Chlebek wyszedł przepyszny .

 

 

 


Racuszki z jabłkami PaUlUnI :)

      Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 3 dag drożdzy 
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • jogurt do polania

 

Z drozdzy, cukru,połowy porcji mleka (leciutko podgrzanego ) i 3 łyżek mąki robimy rozczynkę w dużej misce, gdy rozczyn "ruszy " ( po około 15 min ) dodajemy pozostałą ilosc mąki i mleka ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnęicia.

Gdy ciasto podrosnie ( ok godziny )dodajemy obrane ,pokrojone w plasterki jabłka.

Na gorący olej nakładamy łyżka stołową ciasto, po usmażeniu z obu stron wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem :)

 

  

środa, 15 lutego 2012
Pączki z serka waniliowego

Zbliża się TŁUSTY CZWARTEK wiec robimy pączucie 

 

Składniki:

 

  • 500 g serka waniliowego homo
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy 
  • szczypta soli
  • 6 jajka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • soda oczyszczona na czubku łyżeczki 
  • 2 łyżka spirytusu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z pół cytryny 
  • olej
  • Rote grutze truskawkowe (ciepłe)

 

 Wszystko wrzucam do miski ,  mieszam . Ciasto nie da się uformować rękoma, bo jest za rzadkie, ale przy pomocy 2 łyżek   wrzucamy na bardzo gorący olej  i smażymy aż z obu stron będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć olej. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z Rote grutze i delektujemy się :)

 

 

 





 

 

niedziela, 12 lutego 2012
 Roladki z kurczaka serem mozzarella - w sosie bazyliowym

 

Roladki  z kurczaka  serem mozzarella 

 filety z kurczaka 
 sól morska, pieprz
 ser mozzarella
Sos bazyliowy:
 1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
 100 ml śmietanki kremowej 30%
 sól morska i świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
 szczypta cukru
 1/2 łyżeczki soku z cytryny
 100 ml gęstej śmietany 18%

Do podania:
makaron chiński


Przygotowanie:

  • Sos bazyliowy: oderwać listki bazylii  włożyć do rondelka. Dodać śmietankę kremową i na małym ogniu zagotować. Odstawić z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny a na koniec wymieszać z gęstą śmietaną. Przed podaniem podgrzać i w razie konieczności chwilę pogotować, gdyby sos był za rzadki, usunąć czosnek.
  • Filet z kurczaka : Rozbijamy kotleciki ,pieprzymy solimy . W środek wkładamy ser mozzarella i zwijamy  w roladki. Jeśli się  rozchodzą spiąc wykałaczka. Przygotowane roladki wkładamy na parę.Czekamy ok.  10 min  aż mięsko nam się przygotuje .

Roladki polewany sosem bazyliowym i podajemy z makaronem chińskim.

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

 

                                    

 

          

      

Tagi: sos
15:55, kkd0
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 lutego 2012
Ciasteczka przed WALENTYNKOWE:)

Co by tu zrobic ,przyszedł wieczór i wspolnie z kicia upiekłam dla rodzinki serduszkowe Ciasteczka śmietankowe, które smakują i wyglądają jak francuskie.

 

SKŁADNIKI

100 dkg mąki 

100 dkg masła

15 łyzek gęstej śmietany

3 jajka

2 cukry waniliowe 

 

DO POSMAROWANIA :

1 jajka 

cukier do posypki

Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, cukier waniliowy, jajka i śmietanę
Zagnieść szybko ciasto, lekko podsypując mąką. Rozwałkować i również podsypując mąką, 
bo ciasto dość mocno się klei. Wykrawać ciasteczka za pomocą foremek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia 
i układać na niej ciastka. Następnie smarować je roztrzepanym jajem i posypać obficie cukrem. 
Piec w 180 stopniach ok 30min.

wtorek, 07 lutego 2012
SUSHI

Powinnam zrobic hmm probowac zrobic to sama.

Kucham SUSHI :) I kilkakrotnie podchodziłam do tego zeby zrobic to samemu.

Dzis jednak padło na pyszne SUSHI z PIPY :)    polecam 

 

 

 

                   


Tagi: sushi
20:16, kkd0
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 lutego 2012
Tort SCHWARZWALDZKI

Tort SCHWARZWALDZKI  

Był zrobiony na życzenie dziadka :)



 

 


Tagi: tort
16:14, kkd0
Link Dodaj komentarz »
Moje pierwsze TORTY

TORT BEZOWY 

 

Tagi: tort
16:09, kkd0
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 lutego 2012
KWIATKOWY Ciemny żytni chlebek

Chleb jest wyjątkowo wilgotny i aromatyczny. Dla osoby, która zwykle nie używają dużo mąki żytniej w chlebie, uważam ten chleb całkiem smaczny. Gorycz z czarnych Molasses Strap, zastosowane, wraz ze wszystkimi ziarnami  i nasionami oraz sfermentowanego zakwasu z mąki żytniej, powstaje bardzo ciekawy smak i konsystencja.

Nie mam wątpliwości, że jest mnóstwo ludzi, którzy kochają ten chleb. 

UWIELBIAM GO :)

 

Dzień 1 - moczygęba330 g

wody125 g

pokruszone ziarna żyta43 g

mąki żytniej posiłek (cała mąka żytnia)

83 g nasion słonecznika

53 g siemię lniane 

68 g zakwasu żytniego rozrusznik (lub dojrzałe rozrusznik) @ 100% hydratacji11

g soli                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Wymieszać wszystkie składniki razem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin lub co najmniej na noc.  

 

 Również w dniu 1 -  zakwas żytni 

20 g każdy dojrzały rozrusznik @ 100% hydratacji123 g

mąki żytniej średnich70 g

wody                                                                                                                                                                                                                    

Składniki wymieszać razem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin lub do  momentu dojrzałości.                                                                                                             

2 dzień końcowe Ciasto :

mąka żytnia  110g  (0,86szklanki)

biała mąka  123g   (0,96 szklanki)

moczygęba z pierwszego dnia 713 g  ( 3,14 szklanki)

Wszystkie rozrusznika zakwasie żytnim od 1 dnia  213g  (1,67szklanki)

melasa 85 g

 

Metoda      

1.wymieszać wszystkie składniki razem, aż dokładnie połączone.

 2. Umieścić je w puszkach chleba. Przykryć i niech powstanie w ciepłym miejscu na 1 godziny

 3. Rozgrzać piekarnik do 200C . Piec z pewną parą przez pierwsze 3 - 5 minut, potem 50 minut  piec w temperaturze 180C.

4. Po upieczeniu chwile potrzymać chleb w piecu , następnie wyciągnąć z formy i przełożyć na kartę.

 

SMACZNEGO :)

Tagi: chleb
21:08, kkd0
Link Komentarze (2) »
środa, 01 lutego 2012
CHRUSTY MAMUSI

Mamy karnawał wiec czas na faworki ,nikt nie potrafił dotychczas zrobić tak wspaniałych FAWORKÓW niż moja mama:) Jednak znalazła sie ta osoba która pobiła jej artystyczne dzieła kulinarne JA :) CHRUSTY wychodza pulchniutkie i mega duże:)

 

SKŁADNIKI :) 

-1 kg mąki

- ok 1,5 ml kwaśnej śmietany

-kieliszek spirytusu 

-3 łyżeczki proszku

-12 żółtka

 

-cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki zarobić w dużej misce. Ciasto nie może być twarde, jeśli dojdzie do tego dodać trochę śmietany .

Najlepiej jest przygotowywać faworki partiami, żeby ciasto nie obsychało. Dlatego należy podzielić ciasto na 3 części i dopiero po usmażeniu pierwszej partii, rozwałkowywać następną część ciasta.

 Ciasto rozwałkować . 

Rozwałkowane ciasto pokroić na paski, a każdy pasek na romby (lub prostokąty), które należy naciąć po środku, a potem końcówki przewlec przez otwór. Nie przeciagnąć za mocno, naciać boki . W trakcie przygotowywania faworków rozwałkowaną część ciasta, z której formujemy faworków oraz zaplecione już faworki przykryć ściereczką, może być lekko wilgotna - to zapobiega wysychaniu ciasta.

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor (kilka sekund z każdej strony wystarczy), osączyć na ręczniczku papierowym.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO   !

 

                        

 

                   

 

                   

 


Składane ciasteczka

 

Składane ciasteczka to receptura mojej cioci:) U nas w domu wszyscy przepadają za tymi ciastkami ,jeszcze jak sa cieplutkie ,świeżutkie 

 

SKŁADNIKI:

- 3 jajka

-1 kostka (pół  KASI ,pół masła)

-1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- ok 0,5 kg mąki

 

-powidła 

 

Wszystko razem zarobić i wykrawać

Piec na złoty kolor  :)

                

               

 

                

PIERWSZY MÓJ DZIEN :)

 

 Od Roku przeglądam blogii kulinarne ,można by powiedzieć ze stało się to moim małym nałogiem

Od 2 lat gotowanie stało się moja pasja. Uwielbiam sprawiać rodzinie przyjemność z każdego kęsku jedzenia przygotowanego  przeze mnie. Dlaczego zapiecek. Już mija 6 rok kiedy to przeprowadziliśmy się do nowego domu,, ukochanym miejsce ,pomieszczeniem w którym uwielbiam przebywać to kuchnia zaprojektowana przez moja mamusie . Zapiecek i wyspa  która się w niej znajduje dodaje duszy i uroku całej kuchni.

W rodzinie mamy  wspaniałe kucharki, prababcia która robi niesamowite pyzy i potrawkę ,babcia która robi kotleciki z drobiu jak nikt inny a mamy kluski z makiem maja tak niepowtarzalny smak i zapach ze nikt na świecie nie potrafiłby pobić tej potrawy. Wigilia u nas w domy przyrzĄdzana była przez mamę kiedy to  kilka lat temu zachorowała mam ,pałeczkę przejęła moja młodsza siostra ,która to odziedziczyła talent kucharski po mamie .Ja zawsze uciekałam od kuchni :p Ale cos we mnie wstąpiło i masz Klaudia Gotuje ,piecze 

Uwielbiam zdrową kuchnie uciekam od gotowych produktów ,staram się wszystko zrobić sama . Kocham GOTOWAĆ  to sprawia mi wiele przyjemności i satysfakcji  i gdyby mogła, nie opuszczałabym mojej małego królestwa  na krok. Wiec założenie tego blogu zmotywowało mnie do tego ze z każdego mojego przyrządzonego dania będę mogła nie tylko pochwalić się smakami mojej rodzinie ale i tez wam moje drogie kucharki J

 

 

Durszlak.pl