satysfakcja nowy smak zapach radość
Blog > Komentarze do wpisu
KWIATKOWY Ciemny żytni chlebek

Chleb jest wyjątkowo wilgotny i aromatyczny. Dla osoby, która zwykle nie używają dużo mąki żytniej w chlebie, uważam ten chleb całkiem smaczny. Gorycz z czarnych Molasses Strap, zastosowane, wraz ze wszystkimi ziarnami  i nasionami oraz sfermentowanego zakwasu z mąki żytniej, powstaje bardzo ciekawy smak i konsystencja.

Nie mam wątpliwości, że jest mnóstwo ludzi, którzy kochają ten chleb. 

UWIELBIAM GO :)

 

Dzień 1 - moczygęba330 g

wody125 g

pokruszone ziarna żyta43 g

mąki żytniej posiłek (cała mąka żytnia)

83 g nasion słonecznika

53 g siemię lniane 

68 g zakwasu żytniego rozrusznik (lub dojrzałe rozrusznik) @ 100% hydratacji11

g soli                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Wymieszać wszystkie składniki razem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin lub co najmniej na noc.  

 

 Również w dniu 1 -  zakwas żytni 

20 g każdy dojrzały rozrusznik @ 100% hydratacji123 g

mąki żytniej średnich70 g

wody                                                                                                                                                                                                                    

Składniki wymieszać razem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin lub do  momentu dojrzałości.                                                                                                             

2 dzień końcowe Ciasto :

mąka żytnia  110g  (0,86szklanki)

biała mąka  123g   (0,96 szklanki)

moczygęba z pierwszego dnia 713 g  ( 3,14 szklanki)

Wszystkie rozrusznika zakwasie żytnim od 1 dnia  213g  (1,67szklanki)

melasa 85 g

 

Metoda      

1.wymieszać wszystkie składniki razem, aż dokładnie połączone.

 2. Umieścić je w puszkach chleba. Przykryć i niech powstanie w ciepłym miejscu na 1 godziny

 3. Rozgrzać piekarnik do 200C . Piec z pewną parą przez pierwsze 3 - 5 minut, potem 50 minut  piec w temperaturze 180C.

4. Po upieczeniu chwile potrzymać chleb w piecu , następnie wyciągnąć z formy i przełożyć na kartę.

 

SMACZNEGO :)

czwartek, 02 lutego 2012, kkd0
Tagi: chleb
2012/02/02 21:08:33 http://kkd0.blox.pl/2012/02/Ciemny-zytni-chlebek.html chleb

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2012/02/03 15:23:23
ojej a gdzie można dostać taką fajną formę do chleba?? :)
-
kkd0
2012/02/03 20:59:05
włąsnie tutaj :) www.kdc.pl/-formy-do-pieczenia-chleba_p10740785.html

polecam chlebek wychodzi znakomity :)
Durszlak.pl