satysfakcja nowy smak zapach radość
Blog > Komentarze do wpisu
CHRUSTY MAMUSI

Mamy karnawał wiec czas na faworki ,nikt nie potrafił dotychczas zrobić tak wspaniałych FAWORKÓW niż moja mama:) Jednak znalazła sie ta osoba która pobiła jej artystyczne dzieła kulinarne JA :) CHRUSTY wychodza pulchniutkie i mega duże:)

 

SKŁADNIKI :) 

-1 kg mąki

- ok 1,5 ml kwaśnej śmietany

-kieliszek spirytusu 

-3 łyżeczki proszku

-12 żółtka

 

-cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki zarobić w dużej misce. Ciasto nie może być twarde, jeśli dojdzie do tego dodać trochę śmietany .

Najlepiej jest przygotowywać faworki partiami, żeby ciasto nie obsychało. Dlatego należy podzielić ciasto na 3 części i dopiero po usmażeniu pierwszej partii, rozwałkowywać następną część ciasta.

 Ciasto rozwałkować . 

Rozwałkowane ciasto pokroić na paski, a każdy pasek na romby (lub prostokąty), które należy naciąć po środku, a potem końcówki przewlec przez otwór. Nie przeciagnąć za mocno, naciać boki . W trakcie przygotowywania faworków rozwałkowaną część ciasta, z której formujemy faworków oraz zaplecione już faworki przykryć ściereczką, może być lekko wilgotna - to zapobiega wysychaniu ciasta.

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor (kilka sekund z każdej strony wystarczy), osączyć na ręczniczku papierowym.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO   !

 

                        

 

                   

 

                   

 


środa, 01 lutego 2012, kkd0
Tagi: chrusty
2012/02/01 16:26:37 http://kkd0.blox.pl/2012/02/CHRUSTY-MAMUSI.html chrusty

Polecane wpisy

  • Kopytka

    Ż eby obiad był udany w naszym domu nie może zabraknąc na stole ziemniaków :P Babcia jak zacznie obierac to wychodzi jak do 10 osobowej rodziny a raptem zjada j

  • Tort Schwarzwaldzki

  • Kotowskie babeczki

    - gotowe babeczki z beczki :) -owoce -galaretka -budyń Na babeczki wkładamy budyń zrobiony według instrukcji, na to owoce i troszeczke galaretki SMACZNEGO :)

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

  • Chrusty

    Jak przystało na tłusty czwartek zrobiłam chrusty. Bardzo łatwo i szybko się je robi, przepis sprawdzony niejednokrotnie. PRZEPIS: 3 szklanki mąki, pół szklanki

Durszlak.pl